Skip to content

Banca Ètica

 

 

 

Idees de la xerrada del 30/05/2011:

–       La crisi actual és sistèmica, multifactorial, i ha estat causada per la societat en consumir per sobre les seves possibilitats. L’especulació financera i immobiliària ha tingut un paper fonamental, però no és l’únic factor contribuent. La culpa de la crisi es podria repartir entre els bancs i les empreses. Si mirem qui s’ha beneficiat de la crisi, podrem intuir qui l’ha produït.

–       La banca ètica és un dels factors/alternatives que pot contribuir en canviar aquesta dinàmica i fomentar una economia sostenible, però no és l’únic.

–       La banca ètica, més ben dit, les finances ètiques (en el sentit de moure diners en general, no només a través dels bancs sinó també a través del nostre consum responsable), són una alternativa real i viable avui dia, tant econòmicament com social.

–       Origen de la banca ètica: als anys 70, arrel de la guerra del Vietnam. Molts joves soldats nord-americans moren a la guerra, i les seves famílies comencen a generar un moviment crític cap al sector armamentístic. Escarvant, es descobreix que els negocis armamentístics es financen a través dels bancs on tothom té els seus estalvis. Apareixen els primers bancs ètics.

–       Les obres socials de les caixes són una part molt petita dels seus beneficis, i aquests diners sorgeixen dels generats en negocis tèrbols.

–       Entitats ètiques disponibles avui dia:

PROJECTE FIARE (proyectofiare.com)

És un projecte de banca ètica a nivell europeu. Té l’origen a Itàlia. Excepte Coop57, tota la resta venen regulats pels bancs centrals, com la resta d’entitats bancàries. Ofereix poca operativa per particulars i més per entitats. Entre els seus serveis hi ha: serveis d’estalvi, a termini, a la vista… Però no el servei de compte corrent de la banca convencional.

COOP57 (coop57.coop)

D’origen català. És una cooperativa de crèdit. Estan especialitzats en finançament no bancari i són la única entitat no regulada pel banc central (i per tant no estan sotmesos a la seva normativa). Ofereixen finançes bàsicament en projectes cooperatius. Pels usuaris finals, ofereix productes d’estalvi amb unes retribucions en funció del termini.

OIKOCRÈDIT (oikocredit.cat)

D’origen holandès. Neix vinculada a l’església, i s’ha anat obrint fins a desvincular-se’n del tot. Neix als anys 70, amb el moviment pacifista. El seu principal objectiu és permetre que els països del sud (malnomenats del 3er món) es puguin desenvolupar. La seva filosofia és: “No els donis ni el peix ni la canya, sinó un crèdit per comprar la canya, poder pescar i tornar el crèdit”. Concedeixen microcrèdits a gent pobre, sense garanties ni avals. A Catalunya ofereixen també un producte d’estalvi que actualment és del 2%.

TRÍODOS BANK (triodos.es)

D’origen holandès. Avui dia és el més gran i el que ofereix una operativa més important. Al principi era un banc privat. A Catalunya hi ha una oficina a Barcelona. No operen en efectiu, però tenen convenis amb altres caixes per a poder retirar diners dels seus caixers. Permet fer cobraments, domiciliacions i transferències.  A més, permet fer fins a 5 operacions mensuals sense comissió. L’interès és baix, però avui dia tots els bancs ofereixen uns interessos molt baixos. Com a empresa, busca beneficis, però no de qualsevol manera. La seva organització no és participativa, però se’n poden comprar accions.

–       Les banques ètiques, com qualsevol altra entitat, busquen un benefici econòmic, ja que sinó no podrien subsistir, però funcionen sota criteris ètics que es podrien classificar en dos grans grups:

 • Negatius. Ex: No invertir en empreses amb finalitats poc ètiques o que no tinguin un benefici social; no invertir en empreses que no respectin els drets dels traballadors, etc.
 • Positius. Ex: Fomentar una economia solidària i empreses amb un impacte social positiu, empreses d’inserció, comerç just, etc.

–       Excepte Tríodos, les altres tres entitats que hi ha avui dia són cooperatives i amb una organització participativa de tots els socis en les assemblees sense tenir en compte el capital aportat. Aquest és un sistema molt més participatiu, just i democràtic.

–       Una de les característiques fonamentals de la banc ètica és la TRANSPARÈNCIA. Tu pots saber en què s’estan invertint els teus diners, fet impensable en la resta d’entitats bancàries, tant perquè no t’ho volen dir com perquè no hi estan obligades per llei.

–       Els bancs ètics també es caracteritzen per reduir diferències entre la quantitat de diners estalviats i les retribucions en interessos, de manera que no es dóna més si es tenen més diners i això contribueix en no fomentar que els rics siguin més rics i els pobres siguin més pobres.

–       La banca ètica intenta operar amb el mínim de recursos (no tenim un caixer automàtic a cada cantonada) per tal de fer-los més eficients. No aposta per grans campanyes publicitàries i es difon molt a través del boca-orella.

–       També es caracteritzen per tenir un baix guany econòmic individual però un alt impacte social.

–       A diferència dels bancs tradicionals, la banca ètica no s’ha vist afectada per la crisi actual, ja que no inverteix en especulació ni immobiliària, sinó en projectes reals i segurs per les persones.

–       Avui dia s’està veient que cada dia la gent és més crítica amb el sistema bancari. Les entitats ètiques tenen cada vegada més clients. Si es posen els diners en un banc ètic, l’acció té un doble efecte: els teus diners no estan invertits en projectes negatius per la societat i en canvi sí que ho estan en projectes positius.

–       La banca ètica està construït un sistema econòmic paral·lel a l’actual, molt més sostenible i sòlid, oferint una alternativa a la banca actual.

–       Existeixen diferents pàgines web on s’explica què és el que fan realment els bancs amb els nostres diners i com funciona el sistema econòmic actual a la realitat, a més d’una infinitat de vídeos al youtube:

–       Les finances ètiques és més difícil que es perverteixin com ja ho han fet les caixes transformant-se en bancs, ja que els criteris ètics són la base d’aquestes entitats, sense elles no tindrien sentit i els seus clients hi estan per aquest motiu. A més, la transparència és fonamental i inèdita (hi ha molt més control social). Finalment, dir que és molt més sostenible i pot créixer amb moltes més garanties.

–       Tot i que és molt fàcil passar-se a un banc ètic (només cal omplir un formulari), per desgràcia ho és molt més si tens un crèdit o una hipoteca. En fer-ho, els bancs tradicionals et posen moltes pegues i fins i tot et poden millorar les condicions, cosa que si fan, la llei obliga a que continuïs a la mateixa entitat.

–       En invertir en valors, empreses i negocis més reals i amb un valor social elevat, la banca ètica també podria recuperar més fàcilment els diners en el cas d’un possible “corralito”. No inverteix en especulació i en generar diner que és fum. S’estudien molt els casos en què es concedeixen els diners.

–       Un altre avantatge dels bancs ètics és que obren a les tardes.

–       La banca ètica, a més, cobra menys comissions, i les que cobra són més baixes. Les condicions de crèdit són molt similars a la banca convencional. Són molt més propers, coneixen i confien en el seu client i aposten pel seu projecte. Es treballa en sectors amb més risc, però ho compensen els requisits d’ètica molt més estrictes que han de tenir els projectes. S’intenta que aquest sobrepeu per aquest valor afegit sigui el mínim possible o no hi sigui.

Altres webs amb informació sobre Banca Ètica en general: http://www.fets.org i http://www.bancaetica.cat

 

REFLEXIONS FINALS

–       Quan es van rescatar els bancs de la crisi, no es va demanar res als bancs a canvi d’aquesta injecció de diners. Com pot ser si són empreses com qualsevol altra? Rescaten els que han provocat la crisi amb els diners dels qui la pateixen: nosaltres. L’economia no diu que l’estat NO ha d’intervenir en el mercat? I llavors perquè ara sí? Perquè les grans empreses dirigides pels mateixos polítics es puguin continuar finançant? El fet és que l’estat intervé quan li interessa. No haguera estat un bon moment per fer pública i de la societat la banca? Per què no interessa?

–       Els diners dels grans beneficis dels bancs durant l’època de vaques grasses han anat a parar a les butxaques d’uns pocs. El sistema d’avui afavoreix clarament a la gent rica, cobrant-los pocs impostos amb l’excusa que són els que han de reinvertir, quan se sap sobradament que si ho fan és en els seus comptes en els paradisos fiscals. No existeix cap normativa que permeti perseguir els causants d’aquesta situació: polítics, bancs i grans empresaris, que precisament són els que s’han enriquit més.

–       A llarg termini, la banca ètica està creant una economia totalment oposada a l’actual; una economia real, sense fum, sostenible, productiva, ètica i socialment positiva.

–       Guanyar moralment no implica no guanyar econòmicament.

–       L’economia ha d’estar al servei de les persones i no les persones al servei de l’economia!


Anuncis
One Comment leave one →
 1. 01/06/2011 13:05

  Correccions als enllaços de dalt:

  – La web d’Oikocredit és correcta, però http://www.oikocredit.org és la web internacional. La catalana és http://www.oikocredit.cat

  – La web http://www.noconmidinero.com és un blog que no té res a veure amb banca ètica, la web a la que ens volíem referir era http://www.bancalimpia.com (de denúncia de les inversions controvertides de la banca convencional)

  – La de justiciaypaz.org tampoc és correcta. En realitat la vinculada a denunciar la banca convencional és la de l’ONG Justícia i Pau (catalana) que és: http://www.justiciaipau.org

  – Justicia i Pau, juntament amb altres entitats com Setem tenen dues campanyes de denúncia: http://www.bancsantandersensearmes.org i http://www.bbvasensearmes.org

  – Setem també té la campanya http://www.finanzaseticas.org i http://www.lossecretosdelosbancos.org

  – Altres webs amb informació sobre Banca Ètica en general: http://www.fets.org i http://www.bancaetica.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: