Skip to content

Manifest de Mínims

Des de l’Acampada de Vic estem treballant en diferents temes que creiem d’interès per la Ciutat de Vic i per la Comarca d’Osona. En assemblea ens hem sumat a la petició de mínims que ha fet l’Assemblea de Barcelona, que estan exposats seguidament: 

  .

DECLARACIÓ DE MÍNIMS ASSEMBLEA DE BARCELONA

1. No més privilegis per a polítics, començant per Barcelona:

-Retallada dràstica del sou de les i els polítics equiparant-lo al sou de la mitjana de la població.

-Supressió dels privilegis en el pagament d’impostos, dietes, anys de cotització i pensions (només a Barcelona l’estalvi seria de mig milió d’euros al mes com a mínim).

-Prohibició de pensió superior a la pensió màxima establerta per a la resta dels ciutadans i ciutadanes.

-Supressió de la seva immunitat jurídica i de prescripció per als casos de corrupció. Cessament de les i els polítics corruptes.

2. No més privilegis per a banquers i banqueres:

-Prohibició de qualsevol tipus de rescat o injecció de capital a entitats bancàries i caixes: aquelles entitats en dificultats han de fer fallida o ser nacionalitzades per a constituir una banca pública sota control social.

-Devolució transparent i immediata a les arques públiques per part dels bancs de tot el capital públic aportat.

-Regulació dels moviments especulatius i sancions a la mala praxis bancària. Prohibició d’inversió en paradisos fiscals.

-Tots els habitatges adquirits per execucions hipotecàries allotjaran, en règim de lloguer social, a les famílies desnonades.

3. No més privilegis per a les grans fortunes:

[N’hi hauria prou amb aplicar el 5% de la retallades que van ser aplicades als funcionaris a les 50 més grans fortunes i se solucionaria el problema del dèficit de l’Estat Espanyol]

-Augment del tipus impositiu a les grans fortunes i entitats bancàries, eliminació de les SICAV.

-No a l’eliminació de l’impost de successions. Recuperació de l’impost de patrimoni.

-Control real i efectiu del frau fiscal i de la fuga de capitals a paradisos fiscals.

-Promoció a nivell internacional de l’adopció d’una taxa a les transaccions financeres (taxa Tobin).

Amb l’aplicació d’aquests 3 punts s’obté el pressupost per solucionar els quatre següents. Perquè no falten diners, és evident que existeix la disponibilitat econòmica.

4. Sous dignes i qualitat de vida per a tothom:

-L’economia al servei de les persones i no al revés.

-Establiment d’un màxim salarial així com d’un mínim.

-Reducció de la jornada de manera que tothom pugui gaudir, pensar i conciliar la seva vida personal amb la vida laboral, sense reducció de sou. Aquesta reducció de personal permetrà un repartiment de tasques que acabarà amb l’atur estructural.

-Retirada de la reforma de les pensions.

-Seguretat en el treball: impossibilitat d’acomiadaments col·lectius o per causes objectives a les grans empreses mentre hi hagi beneficis, fiscalització a les grans empreses per assegurar que no cobreixen amb treballadors temporals llocs de treball que podrien ser fixes.

-Reconeixement del treball domèstic, reproductiu i de cura.

5. Dret a l’habitatge

-Expropiació dels habitatges en desús que no s’han venut per augmentar el parc públic d’habitatge en règim de lloguer social.

-Declaració de les ciutats com a lliures de desnonaments i desallotjaments.

-Penalització de les pràctiques de mòbbing (assetjament immobiliari).

-Donació en pagament dels habitatges per cancel·lar les hipoteques, de forma retroactiva des de l’inici de la crisi.

-Prohibició de l’especulació immobiliària.

6. Serveis públics de qualitat

-Retirada de les retallades plantejades pel govern de la Generalitat. Retirada dels plans d’austeritat i de retallades que afectin els serveis públics a nivell estatal, europeu i global.

-Reestabliment dels serveis que ja han estat retallats en sanitat i educació.

-Increment del personal sanitari i d’infraestructures per acabar amb les llistes d’espera.

-Increment del professorat i d’insfraestructures per a garantir la ràtio d’alumnes per aula, els grups de desdoblament i els grups de suport.

-Garantir realment la igualtat d’oportunitats per a l’accés a tots els nivells d’educació, independentment de la procedència socioeconòmica. Destinar els recursos públics únicament a l’educació pública. Escola laica i de qualitat.

-Finançament públic de la investigació per garantir la seva independència.

-Transport públic assequible econòmicament a totes les persones, de qualitat i ecològicament sostenible (AQUEST PUNT NO S’HA ACABAT DE CONSENSUAR. FALTA DISCUSSIÓ/DEBAT)

-Serveis públics i gratuïts d’atenció a la infància i a les persones amb necessitats especials de cura.

-Prohibició de la privatització dels serveis públics.

-Sotmetre la nostra pertinença a l’OTAN a referèndum.

7. Llibertats i democràcia participativa:

-No al control d’internet. Abolició de la Llei Sinde.

-Protecció de la llibertat d’informació i del periodisme d’investigació i de la seva independència. Eliminació de les traves legals que impedeixen exercir el dret d’emissió dels mitjans comunitaris lliures i sense ànim de lucre. Eliminació dels monopolis de facto dels espais radioelèctrics.

-Ús de software lliure en les institucions públiques per adequar-les a l’era digital amb costos sostenibles.

-Retirada de l’ordenança del civisme: retirada de tota ordenança que limiti les llibertats de moviment i expressió.

-Referèndums obligatoris i vinculants per a les qüestions de gran envergadura (incloses les directives europees).

-Eliminació de les redades a migrants no regulars i retirada de la Llei d’Estrangeria actual i tancament dels CIEs. Dret de vot per a immigrants.

– Modificació de la Llei Electoral (AQUEST PUNT NO S’HA ACABAT DE CONSENSUAR. FALTA DISCUSSIÓ/DEBAT)

– Establiment de mecanismes efectius que garanteixin la democràcia interna als partits polítics: llistes obertes, elecció directa dels regidors (AQUEST PUNT NO S’HA ACABAT DE CONSENSUAR. FALTA DISCUSSIÓ/DEBAT)

– Pressupostos participatius aprovats per la ciutadania.

A continuació es farà al·lusió al tancament d’algunes indústries i cossos professionals. Demanem la conseqüent recol·locació d’aquests professionals o la reconversió de l’activitat industrial dels sectors anomenats.

8. Medi ambient

-El sistema econòmic no pot estar basat en el creixement indefinit. Això no és sostenible.

-Sobirania alimentària, foment de l’agricultura dels camperols, no de les multinacionals.

-Foment de l’agricultura agroecològica. Suspensió dels transgènics en base al principi de precaució, fins a resoldre les incerteses sobre els impactes en el medi ambient i la salut. Per una reforma agrària.

-Consum responsable i comerç just. Evitar els monopolis en la distribució garantint l’accés de tots els productors.

-Amb totes aquestes mesures i d’altres, complir uns objectius de reducció d’emissions de CO2 que vagin més enllà dels del protocol de Kyoto. Per una veritable justícia climàtica.

.

Tot i estar completament d’acord amb la declaració de mínims de l’assemblea de Barcelona, l’Acampada de Vic som conscients que la realitat de Vic i Osona no és la mateixa que la de Barcelona. Per això hem elaborat un document de mínims que en els propers mesos ampliarem. Hem cregut oportú fer arribar el dia del ple de Constitució tot un seguit de mesures i reflexions fetes des de comissions i assemblees per tal de que siguin estudiades i tingudes en compte per aquest Ajuntament.

La nostra voluntat és la de dialogar amb entitats, associacions, Ajuntaments, partits polítics, etc. Per entre totes i tots aprofundir en la Democràcia, la justícia social, el respecte al medi ambient, promoure una economia i el territori i fer d’aquesta nostra Comarca un lloc on poder viure dignament nosaltres i els nostres descendents.

Sense més dilació els exposem les nostres demandes de mínims, que creiem no han de suposar cap problema per assumir-les.

.

DEMANDES DE MÍNIMS ASSEMBLEA DE VIC

.

1. Economia

Per pagar els sous dels Treballadors i Treballadores, Regidors i Regidores i fer pagaments fer-ho a través d’una Banca ètica.

Utilització de programari lliure en l’Ajuntament, Centres Culturals i locals o associacions dependents de l’Ajuntament

.

2. Territori

Controlar els nivells d’ozó i avisar a la població en cas de sobrepassar els límits establerts.

Passar de ramaderia i agricultura intensiva cap a extensiva i ecològica (reduir l’impacte de tant bestià per hectarea, així com l’ús de pesticides i moratòria en l’ús de trangènics).

Foment de l’agricultura extensiva com a eina de gestió del territori per reduir el risc de grans incendis forestals.

Restituir la qualitat de l’aigua de totes les fonts de la comarca (gestió integral dels purins enlloc d’abocaments legals o il·legals, i limitar les captacions d’aigua en funció de la capacitat de recàrrega dels aqüífers).

Volem la gestió pública de l’aigua, amb transparència, participació i control social; sense ànim de lucre i que els beneficis es reinverteixin en la qualitat del servei. Per tant, exigim que el govern i la gestió privada actual d’aigües retorni a mans públiques municipals. 

-No ens agrada la cultura de l’aigua envasada. Els estaments públics han d’assegurar el dret a l’accés a l’aigua potable per a totes les persones i d’unes característiques acceptables per beure. Exigim un increment de fonts públiques als nuclis urbans. Volem que les fonts històriques naturals siguin considerades patrimoni de la humanitat.

.

3. Convivència i respecte

-Prioritzar en polítiques socials i dotar/reforçar de pressupost als serveis socials i a entitats i projectes de caire social a nivell local.

Aprofundir en una equitat de gènere i no discriminació, a tots els nivells. (sous, oportunitats, maternitat…)

Referèndums vinculants per l’aprovació dels pressupostos i les lleis que afecten directament la qualitat de vida de les persones i al medi ambient.

Fer públic mitjançant anuncis en mitjans de comunicació locals, rodes de premsa i xerrades informatives en tots els barris de Vic, dels recursos econòmics empleats per l’àrea de Benestar Social, explicant quins són els criteris econòmics a l’hora de donar ajuts i detallant quina quantitat de diners han anat a parar a famílies o persones autòctones i quines ha persones immigrants (independentment del seu origen).

Donar i dotar de les eines suficients a les entitats que treballen l’educació i el respecte entre cultures per que la seva acció sigui eficient i influent sobre la societat Vigatana.

.

Reiterem que aquest és un document de mínims fets expressament per ser entregats a l’Alcalde de Vic el dia de la Constitució dels Ajuntaments i que continuarem treballant per properament ampliar aquests mínims.

Moltes gràcies per avançat i esperem poder entre totes i tots fer de Vic una ciutat de referència en l’aprofundiment democràtic, la convivència i la sostenibilitat.

.

Atentament:

Assemblea d’indignats i indignades de Vic

Anuncis
No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: